Ini adalah first entry aku cite pasal makanan. Aku nie bukannya reti masak benda-benda macam nie. minat tu ade tapi kata orang bakatnya tade. so terima jerlah. Mulanya macam macam nie member opis aku bawa pie kentang ke opis suruh rase. fuhh bg aku memang sedaplah. aku tanyalah resipi. so simple jer bahan-bahanya. Jom tengok gambar sambil cara-cara masak dulu.
kentang dilenyek dengan sedikit susu segar, butter dan tepung gandum
Nie adalah bahan2 untuk inti pie
kentang lenyek ratakan dibawah dan letak inti ayam diatas.
tutup bhgn atas dgn kentang lenyek dan tabur chesdale
Hanya perluklan bahan-bahan seperti beriku tapi aku main tambah sendiri pun ada…
Bahan-bahannya :
1 kg Kentang Putih
3 sudu Tepung
susu segar
1/4 Butter
mozerellah Cheese
Mixed Ayam Brand Ramli
tomato Puri
1/2 batang Carrot
1 BijiTomato
1 Labu Bawang Besar di potong Dadu
3 Ulas Bawang Putih
sedikit Halia
garam
sedikit minyak (untuk menumis)
Cara-caranya:
-
Lenyek kentang yg telah direbus tadi bersama butter dan tpg gandum dan sedikit susu segar.Gaul hingga sebati dan ketepikan.
-
Panaskan sedikit minyak dan tumiskan halia, bwg besar dan putih hingga kekuningan.Masukkan lada sulah dan daging cincang.Gaul rata.
-
Tuangkan kicap, garam dan sedikit gula.Kacau lagi sehingga daging masak.Kemudian masukkan sayur campur.Setelah masak padamkan api.
-
Ambil mangkuk tahan panas atau loyang, masukkan sedikit kentang lenyek dan ratakan.
-
Kemudian masukkan bhn yg telah dimasak tadi keatas kentang lenyek.
-
Dan tutupkan bahagian atasnya dgn lebihan kentang lenyek tadi dan tabur ngan chesdale yg diparut.Bolehlah dibakar pada suhu 200 degree selama setengah jam.
Dan inilah hasilnya :
Nota : jangan letak susu segar banyak sangat nanti pie kentang dalamnya jadi cair macam nie. jom tengok hahaha..
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
Insyallah next time aku buat sampai jadi…
With Love
Lady Dew
0 comments:
Post a Comment